2008. július 12., szombat

Római vakáció - folytatás - Ara pacis Augustae

Augustus békeoltárát Kr. e. 13-ban állíttatta a Szenátus a császár győzedelmes hazatérésére Galliából, és az így "helyreállított" béke emlékére. Nem tudom ki mennyire van tisztában a "római béke" fogalmával, ez kb annyit tesz, hogy "béke van, hiszen leigáztunk mindenkit". :-) Az utókor 1568-ban kezdte el feltárni az oltárt, és egy remek döntéssel 1938-ban újra összeállították, kipótolva a hiányzó részeket. Szerintem ezt is nagyon jól csinálták, mert darabokból mindig sokkal nehezebben képzeli el az ember, hogy hogyan is voltak ezek a dolgok, na meg az sem utolsó szempont, hogy, több mint 2 évezred elmúltával is áll... Egy csupa üveg múzeumépületben helyezték el a Tevere partján. Ez a modern formavilágú épület olyan kontrasztot alkot az ókori oltárral, hogy az már harmónia. :-) Lehet furán hangzik, de tényleg. Talán azért lehet ez így, mert tiszta, világos pasztell színekből, egyételmű, egyszerű formákból alkották meg az épületet, és a sok üvegen csak úgy árad be a napfény...A jegy megváltása után súlyos, jól szigetelő üvegajtón kell bemenni (alig bírtam kinyitni), bent csend van, és ott fogad a maga az impozáns oltár az üvegen beáradó fénypászmákkal...körbe lehet járni, bele lehet menni, lehet körülötte üldögélni, és semmi sem zavarja meg a jóleső csendet és nyugalmat...gyönyörű.
Majdnem tökéletesen rekonstruálták a hiányzó részeket, csak néhány reliefet nem sikerült pótolni. Az eredeti kövek a sötétebbek, a pótlások világosabbak, ez mindjárt a lépcsőnél is kitűnik, és utána is minden domborművön. Nem akármilyen mesterek alkothatták, pazar az ornamentika, nagyon finomak a faragások, igazi élvezet a szemnek. Az egész majnem kocka alakú, 2 bejárata van, és a már említett lépcső vezet fel a pódiumhoz. A külső oldalak gazdagon dekoráltak, a belsők talán kicsit kevébé (?) de ezt nem merném kijelenteni. Mindenesetre kívül 2 részre lehet osztani a reliefeket, alul főképp növányi és állati ornamentika látható, míg feljebb Róma mitikus eredetét bemutató csoportok vannak, maga az Augustus család is megjelenik, a
császárral együtt.
Maga az oltár, és környezet is gyönyörű, olyan tágas-fényes-békés ami talán soha nem is volt jellemző a birodalomra... De kíváncsi lennék mit szólna Augustus, ha látná, hogy 2 évezred után is áll oltára. És tényleg béke van körülötte.

Nincsenek megjegyzések: