2010. január 15., péntek

Múzeumlátogatás Bécsben I. - Ezüstkamra, Sisi múzeum, Császári lakosztályok

Úgy alakult, hogy legutóbbi bécsi tartózkodásom alatt betértem néhány múzeumba is - pótolandó, hogy eddig ezt nem sokszor tettem meg... :-)
Az egyik ilyen múzeumi élmény, amit megosztanék veletek, a Hofburg három kiállításához kapcsolódik. Igaz, hogy ez a trió nem lett az abszolút kedvencem, de olyan tematikát járnak körül, amit szerintem egy pár bécsi kirándulás után/alatt "illik" szemrevételezni. Azért is vontam össze őket, mert egy kombinált 9.90 euros jeggyel (egyéb kombinációk, kedvezmények, nyitvatartások, fontos infó: http://www.hofburg-wien.at/en/home.html) egyszerre tekinthetőek meg. (A jegy magában foglalja a választható nyelvű audio guideot is.) Fotózni csak az ezüstkamrában szabad. Persze az étkészletek és edények sokasága először sem leendő történészi, sem fotós érdeklődésemet nem mozgatta meg kellőképp, de kis idő és néhány vitrin eltelltével kezdtem ráérezni a részletek ízére, és készítettem néhány makrót a cifra, pazarul csillogó készletek kisebb figuráiról.
A Sisi múzeumban és a császári lakosztályokban ugyan tilos fényképezni, de ha valaki hatalmas késztetést érez (én egyébként nem voltam így) akkor kis körültekintéssel, ha éppen nincs a teremben őr, azért lőhet párat. A királyné szépszámú rajonótáborának valószínűleg nagy örömet okozhat ez a számos ruhával, ékszerrel, apró személyes tárggyal teli tárlat. Engem itt leginkább a falakra kiírt levél-, újságcikk részletek tartottak fogva. (Külön élmény volt, hogy a magyart csak én tudtam elolvasni, más nem. :-)) Felvillanyozó pontja volt a kiállításnak a külön királyné számára tervezett, minden kényelemmel felszerelt vasúti kocsi is.
A megtekinthető lakosztályok nagyban emlékeztettek a Gödöllőből, Fertődről is ismert enfilade-os, díszes szobákra-termekre. Háló- fürdő- konferenciaszobákat, szalonokat, Ferenc József dolgozószobáját járhattam végig. Itt-ott hiányoztak tárgyak - például először megrökönyödéssel tapasztaltam, hogy az egyik hálószobában nincs ágy - de csupán helyreállítás okán, és osztrák precizitással ki is volt írva, hogy pontosan mikor kerülnek vissza a helyükre. Egyébként később hallottam, hogy van egy Habsburg bútordepó a Mariahilferen, ami talán (még) érdekesebb, de ide még nem jutottam el.

6 megjegyzés:

rajli írta...

Köszönjük a "tárlatvezetés"! Csodálatosak a fotók hozzá!

Gehring János írta...

Szép illusztrációk a tárgyakról Kifejezetten ízléses fotók.

shadow írta...

Köszönöm!

Kerekes Zsuzsa írta...

Nagyon szép prezentáció. Jó szemszögből, szép mélységélességjátékkal.

shadow írta...

Köszi!

Névtelen írta...

A hofmobiliendepot is érdemes megnézni!Itt vannak a császári udvar kiselejtezett bútorai,ami ugye egyik Kastélyba sem fért már el.(Mert ugye bútoruk is rengeteg volt)Remekművek!