2010. január 11., hétfő

Annie Leibovitz kiállítás Bécsben

Pár napot ismét Bécsben tölthettem egy barátomnál. Ezek a napok jórészt fotózással és múzeumozással telltek, és többek között eljutottam Annie Leibovitz a Kunsthausban (http://shadowfotoblogja.blogspot.com/2009/07/kunsthaus-wien.html) megrendezett kiállítására is.
http://www.kunsthauswien.com/en/ausstellungen/leibovitz.html
"A Photographer's Life" címmel a tárlat 1990-2005 között készült 200 képet mutat be, köztük sok ismert zenészről-színészről-hírességről készült portrét, néhány hatalmas méretű tájképet, és a fotós családi albumának tartalmából is szemezget. Ha alkalmatok nyílik megnézni nagyon érdemes...egyébként hétfőnként féláron lehet megtekinteni a múzeumot, így csak 4,50 euro, ami szerintem bőven megéri. Engem főleg a portrék fogtak meg az "egyszerű" zsenialitásukkal. A tájlépekből kevés tetszett, szerintem tájfotósok (nem meglepő) de jobban művelik ez a műfajt - volt egy egész falat betöltő bemozdult kép is...nem tudom, biztosan művészi, de én kevesebb örömet leltem benne, mint a fanasztikus portrékban. A családi album intim képeinél néha úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy ez rám tartozik...persze ezek között is volt egy-egy "leibovitzosan" megkapó, és kegyetlen őszínteségében irtó hatásos kép, mások meg teljesen átlagos családi képek voltak. Számomra ezekből kevesebb több lett volna.
Bécs nincs messze, van egy viszonylag olcsó (8ezer HUF körüli) négynapos vonatjegy - ebben benne van az oda-vissza út, és az első két nap helyi közlekedése is - és a császárváros télen-nyáron szuper, szóval ha tehetitek...hajrá! ;-)

9 megjegyzés:

Főfüge írta...

Nagyon szépen köszönöm Judit! Érdekes volt, mint mindíg!

A fotóktól ezúttal pedig egyszerűen hanyadtvágódtam!:)))

Kerekes Zsuzsa írta...

Köszi szépen a beszámolót/ajánlót!
Anno láttam egy portréfilmet róla, és a portrék/hírességek fotói mellett nagyon jó riportfotókat láttam tőle, amire Susan Sonntag beszélte rá, hogy készítesen (változatosság kedvéért) újra ebben a témában is. (A koszovói háborúban készítette őket egyébként)

shadow írta...

Hát igen, ezek a legjobb képeim Füge! :-)
Zsuzsi: Igen, és ahogy látom el is felejtettem írni, háborús képekből is volt kint néhány - méghozzá elképesztőek... Az egyik, ami nagyon megmaradt, egy csupasz fal véres kéz- és főleg lábonyomokkal... többet mondott a lehetséges szituról, mintha a szerencsétlen áldozatokat mutatta volna...nagyon drámai kép.

Főfüge írta...

Főfüge! Nem a fügéből származik a nevem!:)))

shadow írta...

Igen, de becézni azért lehet, nem? ;-)

Főfüge írta...

Volt egy nicknevem, sajna már nem emlékszem, hogy hányadik, sokadik, és akkor Kadris egyik képére, ami már előttem 1234 ötpontost kapot, majd én is adtam egyet, s erre felfüggesztettek bennünket! Délelőtt, a Kadrist, délután, meg engem. Körbe- és felpontozásért.
Kadris újra regisztrált Felfüggesztett néven, én meg balhéból Fölfüggesztett néven. Persze nem volt ez így soká' mert végleg kizártak. Viszont egy-két levélváltás után, kadris már nem azt írta, "Kedves fölfüggesztett!", hanem egyszer csak: Kedves Főfüge! A Látó-kör-ön már így regisztráltam, hogy Főfüge, majd a blogomban is. S most már úgy döntöttem, hogy a hátralévő 50-60 évben már büszkén ezt fogom viselni!

Természetesen, nem idegen tőlem az se, ha becézgetnek, de hogy hogyan szeretem, azt majd egyszer a füledbe súgom!:)))

shadow írta...

Húúúú ;-)

Névtelen írta...

Sziasztok, valaki vett esetleg kiállítási katalógust vagy tudja az árát? köszönöm az információt

shadow írta...

Szia! Én sajnos nem... és nem is láttam, hogy lenne (ettől persze még lehet, de nem láttam a shopban).