2009. szeptember 21., hétfő

Fényfestés - Barbakán

Múlt hét csütörtöktől vasárnapig esténként ismét színárban úszott a pécsi Barbakán. Immáron harmadik alkalommal világították ki a bástyát, ezúttal a pécsi Örökségfesztivál keretében, az 1000 éves Pécsi Püspökség tiszteletére. Személy szerint a fényfestést egy remek kezdeményezésnek és kellemes programnak tartom. Éppen ezért szomorúan olvastam többek fanyalgását a kidobott pénz felett... amikor csak itt Pécsen is forintmilliók mennek el felesleges beruházásokra, végkielégítésekre (azt hiszem a pécsiek mind értik miről beszélek, de a témában sajnos regényt lehetne írni), a fővárosról, BKV fizetésekről és egyebekről nem is beszélve, akkor nem gondolom, hogy pont ez az összesen kb.16 órás vetítés akkora kiadást jelentene. De még ha így is van, akkor is egy kulturális program, ami felhívja az emberek figyelmét az értékeinkre, épített örökségünkre, arra, hogy őrízzük meg, de ne féljünk a magunkénak érezni. Ezenkívül természetesen nem akármit vetítettek a védműre, szerintem dícséretesen átgondolt-megtervezett volt a képkészítés. Szakrális jelenetek, jelképek, a Székesegyház altemplomának mennyezete - sok érdekes, tanulságos, a város történetéhez szorosan kapcsolódó motíuvum kapott helyet az évszádos kőfalakon. Nem csak mit, de a hogyan rész is szimpatikus volt számomra. A barbakán falán található keresztet formáló nyílást például nagyon kreatívan építették be a festett kép kompozíciójába...
Összegezve, szerintem a 10 napos rendezvénysorozat szó szerint is kellemes színfoltja volt a fényfestés.
Egyébként a programok szeptember 27-ig folyamatosan zajlanak, érdemes körülnézni a Pécsi Kulturális Központ honlapján:


13 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Jók lettek amképek nagyon.
Üdv

rajli írta...

Pécs lessz Európa kultúrális fővárosa! Erre is kell gondolni. Nagyon egyetértek veled az elherdált milliókról sőt milliárdokról. Mi sajnos nem sokat tehetünk ez ügyben. Akik tehetnének, meg nem tesznek, mert ha "hatalomhoz" jutnak ugyanott folytatják szerény véleményem szerint! Bocs! Nagyon tetszenek a fotók, amelyeket készítettél, jó, hogy megmutattad nekünk!
Gratulálok: Laci

Kerekes Zsuzsa írta...

Én megnyitni nem tudom őket, így csak kicsiben láttam, de nekem most a részleteket bemutató képek tetszettek a leggjobban, 2. 3. 4.

Egyébként gondolkoztam idén ősszel elmenni pár napra Pécsre fotózni, aztán látván a belvárosi állapotokat, úgy döntöttem, talán nem most a legalkalmasabb. Lehet, hogy tévedtem? :)

shadow írta...

Köszi a véleményeket!
Zsuzsi:
Hát, ha Széchenyi teret fotóznád, akkor ne gyere, de különben egészen tűrhető (mármint fotózás szempontjából, "élhetőségből" nem. :-) ).
Székesegyház és tág környéke teljesen rendben, és nagyjából a belváros is...Ha van konkrét kérdésed, szívesen segítek (mármint, hogy mi van túrás alatt, és mi nincs - és persze egyébben is. És ha jössz, szólj! ;-)

Kerekes Zsuzsa írta...

Ismervén engem, azt hiszem nem a Széchenyi tér lenne a fő témám :) Most elgondolkoztattál, lehet hogy visszatérek az eredeti elképzeléshez. Mindenképp szólok, ha megyek! :)

Főfüge írta...

Az első képnek nagyon kellemesek a színei. Milyen jó, hogy ki lehet nagyítani!:)))
Megnéznék egyszer én is egy ilyet. Szép és érdekes lehet. Zene is volt a világításokhoz?

Kislányok!
Nehogy meglássatok egy vakondtúrást és bemeneküljetek egy borozóba!:)))

shadow írta...

Főfüge: Nem volt, de nem rossz ötlet. :-)
Köszi a véleményt!

Névtelen írta...

Kedves Shadow, szupik a kepek, nekem nagyon tetszenek!!! Jaaaaajdejooo, hogy it Nalad Pecs is "allando vendeg" :o) a blogodon :o) Kristina

sg írta...

lányos zavaromban az előbb elírtam a ragot...böhh...biztos nem volt bekapcsolva az IS.
de hallod, miért 50d-t vetettél? annyi pénzért....muszáj lesz kimenned az Antarktiszra, hogy ki tudd használni a tömítést.
közös kérése az emberiségnek: vissza se gyere....böhh
bár az meg környezetszennyezés lenne...
most tanácstalan lettem.......hm..

Limelight írta...

Kedves Shadow!

A Limelight Fényfestészet alkotócsoportjának vezetőjeként nagyon örültem, amikor ráleltem erre a blogra, külön öröm volt olvasni a véleményedet a kiállításról. Nagyon szépek a képeid, örülök, hogy úgy gondolkodsz erről a kiállításról, ahogy, és remélem, hogy egyre többen fognak hasonlóképp gondolkodni, ha így lesz, akkor a munkánk nem volt hiábavaló.
További sok sikert és gyönyörű fotókat kívánok!

shadow írta...

Köszönöm, és további jó munkát kívánok nektek - kicsit öncélúan is, hogy élvezhessem! :-)

joruba írta...

Nagyon klasszak ezek a képek (tudom, nem tegnap töltötted fel, csak épp visszafele haladok és ma értem ide ;)

shadow írta...

Köszönöm! :-)