2009. január 27., kedd

Csendkép

Nem vagyok a szó hétköznapi értelmében vallásos, nem cövekeltem le egy konkrét hit mellett sem, ugyanakkor pogánynak sem tartom magam. Hiszek, bízom bizonyos dolgokban, de nem érzem vállalhatónak, hogy megmondják nekem mikor, miben higgyek, és ezt milyen módon KÖTELEZŐ kinyílvánítanom. Nem gondolom, hogy a bizalom, amit valakibe, valamibe helyez egy ember, szabályok közé lehetne szorítható. Nem gondolom, hogy a napi … -szori kötelező imától jobb ember lennék, sem azt, hogy Isten (nevezzük így), amennyiben létezik, ezt várná el. Szeretek temetőben sétálni, de nem akkor és ott gondolok az elhunyt szeretteimre, amikor KELL, amikor az emlékük megrohan, az nem parancsszóra történik. És nem állhatom, amikor erőszakosan meg akarnak téríteni az utcán, vagy saját magánszférámat megsértve a lakásomba tolakodnának idegenek. (Nem célom senkit megsérteni a személyes véleményemmel, én is igyekszem másokét tiszteletben tartani.)
Ugyanakkor szeretem különféle vallások tanításait olvasni, szeretem a vallás-egyháztörténetet.
És még valamit szeretek: a templomokat, (szentélyeket). Már kívülről is, a házak közül kimagasló épületet magát, a harangszót, turistaként betérni…Bent a nem bántó félhomályt, a zajtalanságot, gondolatokat előhívó csendet, az ablakokon bekúszó fény festette színes foltokat a falon…A fapadokat, amikből nem „spórolták ki” a faanyagot, hogy műanyaggal helyettesítsék…A godspellt… :) Egy barátom kisimult arcát, csukott szemét nézni...
Olyan pillanatokat elvinni magammal, mint a képen látható…

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szívemből szóltál, mintha a saját érzéseimet írtad volna le.
Szeretem olvasni ahogyan szavakká formálod a gondolataidat.

További hasonló fotókat,

Köszi Éva

shadow írta...

Köszönöm a látogatást, és kedvességed!

Főfüge írta...

Nagyon szép gondolatok és igazak is.
Az a vallásod, hogy nem vagy hétköznapi értelemben vallásos, de van hited s ez a lényeg. Hiszel a szépben, az igazi értékekben, a felhalmozott tudásban, a művészetekben, s mind ezt úgy, hogy jó értelemben, Te is térítesz. Nem tolakodva, nem bekopogtatva, zaklatva lakásokba, s mégis eljutsz oda. Nemes egy hittérítés a Tiéd!

S természetesen ehhez méltó és szép az illusztráció!

shadow írta...

Főfüge: olyan szépen szólsz, hogy szinte elhiszem. :-)
Nagyon kedves vagy, és már nem először okozol nekem jókedvedet egy-egy szürke napon.
Köszönöm!