2009. január 19., hétfő

Montázskészítés - A kút

Ha már így montázsokkal zártam legutóbb (bár jó régen volt), gondoltam megmutatom egy egyszerűbb darabon, hogy kb hogyan is szoktam csinálni őket. Itt direkt csak egymásra dobálgattam a rétegeket, mást nem is tettem, de ilyen egyszerűen is egész szép dolgokat ki lehet hozni egy-egy képből, ráadásul még nem is nagyon időigényes...
A koncepció az volt, hogy a Rómában fotózott kis kutat, ami nagyon megragadott, valahogy tálalható formában tudjam közreadni. Az alapképet nem találtam nagyon rossznak, de elég jónak sem ahhoz, hogy azt a hangulatat visszadhassa, amit akkor és ott éreztem. (Persze, ha megfelelő fényviszonyokban vissza tudok térni, erre nagyobb esély nyílt volna). Szóval úgy határoztam, "rómásítom" kicsit. (Érdemes rákattintani, és nagyban is megnézni, ahol épp érdekel, mert kicsiben kevésbé látszik a hatás.)
1. A saját színei nagyon tetszettek, de úgy gondoltam, még lehetne kicsit ódonabb a hangulata, így rátettem a mohos fakéregről készült réteget, átfedés módban, 100%-on illesztettem össze, majd a fejnél, és itt-ott, ahol soknak éreztem visszatörölgettem. A fejnél 70%-os ecsettel, máshol csak 26%-ossal, ahogy tetszik, érzés szerint.
2. A következő az elmaradhatatlan narancsfa volt, amiről áprilisban az utcán lehet szüretelni és enni. Szerintem jellemző a városra, bármely pontján belefuthatsz a finom narancsillatba... Mivel nagyon utálok kijelölgetni, és igen macerásnak tartom, itt is az egész képet rátettem a másikra, normál módban 61%-on összeillesztettem, és visszatöröltem mindenhol, ahol nem tartottam rá igényt.
3. Egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis élénkítettem kicsit a színein, de csak foltokban, itt-ott akartam, és ehhez jól jött az életlen virágos kép. Normál módban, 100%-on illesztettem össze, és itt is törölgettem.4. Hogy hangsúlyozzam a kút mivoltát, ahhoz víz is szükségeltetik - gondoltam - de mivel ebbe a nézőpontba a víz maga nem igazán illett, vagy fért bele, ezért csak jelzés értékűen helyeztem el pár "cseppet" a bal felső harmad fele. A kép, amit a készülő montázsra illesztettem, egy szökőkút vízcseppeit ábrázolta, de színben eltoltam vörös felé, hogy jobban illeszkedjen a kép szímvilágába. 88%-on, szimpla normál módban egyesítettem, és törölgettem.5. A kút alját kicsit üresnek, motiváltlannak éreztem, ezért egy kis alig látható virágmintával gondoltam feldobni. A kép, amit a montázsra helyeztem, tulajdonképpen már maga is 2 rétegből áll; a növényi ornamentika az Ara Pacis Augustae oldaláról való (ha érdekel keresd a római postjaim közt), rajta egy réteg repedezett föld. Szóval ezt dobtam rá, 75%, normál - de mivel csak alul kellett, a többit visszatöröltem.6. A következő réteget nagyon kedvelem, szeretem a hatását, mintha a festék peregne le egy régi képről... 65% normál, törlés, hogy hitelesnek is tűnjön a hatás, ne legyen túlzott.
És a végeredmény. Nem életem műve, de egy egész jó hangulatú képeslap a kútról.

2 megjegyzés:

xabolcs írta...

Szép... és szellemes

shadow írta...

Köszi! :)