2011. december 14., szerda

Karácsonyi montázs készítése

Idén kicsit megkésve kezdtem el hangolódni az ünnepekre - viszont cserébe gondoltam, hogy ennek egy aspektusát megosztom Veletek.

Készítettem egy karácsonyi üdvözlőlapot - voilá:


és közben lementettem az egyes fázisokat. És a dolog azért rémesen egyszerű, mert egyenként pakolgattam az új rétegeket az egyre bővülő képre, és minden egyes esetben szendvicsnegatív módban illesztettem őket össze (pontos százalékokat egyrészt nem írtam fel, másrészt teljesen szubjektív, hogy kinek éppen hogyan tetszik). Közben a kép azon részén, amit nem szerettem volna, ha érint az új réteg, simán visszatörölgettem. Tehát mindenhol szendvicsnegatív rétegösszeillesztés, és nagy vonalakban kézi törölgetés, ahol nem kell - ennél egyszerűbben talán nem is lehet montázst készíteni. :-)

Szóval így néztek ki a fázisok:

Az alapkép egy bokeh, arany színű üveggyöngyök csillognak a háttérben. Erre raktam rá a kis mézeskalács fenyőfát - szendvicsnegatív módban, visszatörölgetve a felesleget.
Következő lépésben a kis szalmadíszt helyeztem el a jobb sarokban.

Majd következtek a mécsesek a már ismert módon.


Az egésznek egy kicsit kevésbé aranyló, finomabb, havasabb stílust képzeltem el, ezért raktam rá a következő elmosott, havas réteget, ahol pedig nem tetszett, töröltem. Nem volt cél, hogy nagyot változtassak, csak hogy kicsit puhább, szerethetőbb legyen a kép.

A csillogás mennyiségével nem volt bajom, de itt is valami otthonosabbra vágytam, amit úgy gondolom, hogy a következő réteg hozott is. Az eddigiekhez hasonlóan ez is szendvicsnegába ment.
Itt akár készen is lehetne az egész, de megtetszett az enyén havas (na meg enyhén piros bogyós) "effekt", így ebből raktam még egy kicsit.
Végül választottam egy szimpatikus betűtípust, bordós árnyalatot adtam neki (az itt-ott fellelhető bogyók színéhez passzolóan), és egy kis fehér színű külső ragyogást rétegstílusnak.

4 megjegyzés:

Gehring János írta...

Igazán extra ezzel a leírással. Jó tudni, hogy milyen koncepciózusan dolgoztál, a kép meg tök jó. Neked is Boldog Békés Karácsonyt! :)

vi írta...

csini :)

viKING írta...

Remélem kellemesen telt a karácsony!

Szépen összerakott kép! :)

joruba írta...

Klassz nagyon. Köszi a leírást. Tényleg érdekes!