2009. június 25., csütörtök

A Modern Magyar Képtár kertjében

A (pécsi) Káptalan utcai Modern Magyar Képtár büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Galéria mellett a XIX-XX. századi magyar képzőművészet legteljesebb gyűjteményével. A tízezernél is több műtárgy több, mint ötven év vásárlásainak és adományainak eredménye, köztük a Nagybányaiak, Nyolcak, a Római iskola, A Szentendrei iskola, az Európai iskola művészeinek termékeivel. A gyűjteményről katalógus is megjelent: Hárs Éva - Romváry Ferenc: Modern Magyar Képtár Pécs címmel.
Már maga a környezet impozáns, hiszen a Káptalan utca olyan múzeumokkal büszkélkedhet, mint a Reneszánsz kőtár, a Schaár Erzsébet "Utca", a Vasarely múzeum, vagy a Zsolnay kerámia kiállítás - amelynek otthont adó épület egy külön történet, hiszen ez Pécs egyik legöregebb, és számomra talán legszebb háza. Kicsit tövább sétálva, a Papnövelde utcánban a Modern Magyar Képtár II - vel egészül ki a kortárs gyűjtemény.
Maga a képtár épülete is XIV. századi - bár a földmunkák során még római kori csorgókutat is találtak, ahogy Pécs esetében ez megszokott, jó hosszú múltra tekinthet vissza a terület - mai formáját az 1730-as években nyerte el.
Amit én legjobban szeretek itt, az az udvar, amely egyik legkedvesebb helyem a városban. Ahogy belépek a kapunk, már messziről üdvözlésre nyújtott karral fogad a Szabad Ember. Őt, és a kert többi alkotását is Pierre Székely, Franciaországban élő honfitársunk készítette. A Kőkert modern alkotásai, amellett, hogy vidámak, érdekesek (nem utolsósorban fotogének), témában is remekül illeszkednek a belső tárlatokhoz. Továbbá az esetlen, kedves óriás és társai olyan környezetben élnek, ami maga a nyugalom szigete: hatalmas, árnyat adó fák, madárcsiripelés, a fűben margaréták, vörös-sárga házfalak - régi és modern hangulatok kellemes egyvelege.
A képtár túloldali területén pedig szabadtéri színpad működik, a nyári szabadtéri játékok keretében több előadást is szerveznek ide. A kertet a közelmúltban a Székesegyház felett megnyíló parkhoz hozzákapcsolták, így egészen hosszan sétálhatunk és gyönyörködhetünk a (városi) természetben. Mindenképp érdemes ide átsétálni, mert a Székesegyházat is remek perspektívából csodálhatjuk - fotózhatjuk...

























































8 megjegyzés:

xabolcs írta...

Jó poén az utolsó kép (élőszobor, lépcsős posztamensen... ;)

Főfüge írta...

Köszönöm a "sétát"!
Jó volt olvasni újra a soraidat (gondolom levizsgáztál, vagy, csak nem bírtad tovább!)
Természetesen a fotóid szépek, mint mindíg. A "Kapualj" a kedvenc.

Alulról a negyedik, nagyon kedves, simogatóan szép!
Egy igazi Shadow fotó!:))))

Kerekes Zsuzsa írta...

Szeretem a leíárásaidat, jó olvasni. Nekem alulról a 4., 5., a kapualj, és a macsekos :)

shadow írta...

Köszönöm mindőtöknek a kedves sorokat!
Főfüge: államvizsgám megvan, még a mesterszakra felvételizem, de valóban nem bírtam tovább! :-)
Annyi mindent csinálnék már, de még kicsit vissza kell fognom magam...

Főfüge írta...

Oké, akkor nem is zavarok! csak még annyit, mi leszel, ha nagy leszel?

viKING írta...

Mostantól én is idejárok majd időnként nézelődni, olvasgatni!

Pécs csodás város, pár éve jártam ott és nagyon megfogott. A Vasarely múzeumban, és a Zsolnay kerámia kiállításon jártam is, de itt nem voltam. Most így sikerült itt is körbenéznem.
Nekem nagyon tetszettek a pados képek.

viKING írta...

Ja, még valami! Látom a macskás-lépcsős téma visszatérő motívum nálad. :)

shadow írta...

Főfüge: Hát, az még jó kérdés...ha sikerül, történész - mert hatalmas keletje van az álláspiacon! :-)
Viking: Köszi, megtisztelsz, imádom a képeid!
Igen, emlékszem a pécsi képekre, jól lepipáltál vele minket hazaiakat. :-)
Én is szeretnék már olvasgatni, de még meglépem ezt a felvételit, meg el is utazom egy időre, de utána semmi sem fog visszatartani!